מדריך לילדים

יש לי קושי בוויסות רגשי

כתבה: דפנה ורם

אתם ילדים רגישים מאוד , אתם נוטים להיות "שקופים" בתגובותיכם ונוטים להגיב "מהבטן", הרגישות הגבוהה שלכם מקשה עליכם בהתמודדות יום – יומית, לעיתים תגיבו בכעס גדול, או בבכי  ולעיתים תחושו בעצב שיקשה עליכם להמשיך את שיגרת יומכם.

כיצד אלמד לווסת את רגשותיי? 12 טיפים להתמודדות עם  קושי בוויסות ריגשי:

  1. מודעות לרגשות- אלמד לזהות רגש למשל כעס או עצב או עלבון ואנסה להירגע. אם קשה לי לזהות רגשות, אבקש מהמבוגרים בסביבה שלי: הורים או מורים לעזור לי ולשקף את הרגש: "אתה כועס עכשיו,  לך להירגע במרחב הרוגע.
  2. תרגילי הרפיה– למדו לנשום עמוק כדי להסדיר נשימה ולדעת לפתח מיומנויות הרפיה. נשימות עמוקות ואיטיות הם המפתח לוויסות נשימה וויסות רגשי. זהו שריר שצריך לתרגל יום יום בשעות רוגע כדי להפנימם בשעות של כעס וחרדה.
  3. להיות עם הרגש- מותר לכעוס, לבכות, להיות עצובים ולפחד. תכילו את הרגש. אל תילחמו בו. ניסיון להילחם ברגש יוביל להגברת הרגש המציף. לכן, נשמו עם הרגש והתרכזו בנשימות עמוקות.
  4. צרו מרחב שקט ורגוע– עם הוריכם ותרגלו שם נשימות עמוקות יחד עם ההורים בשעת רוגע. אם אתם מרגישים כעוסים או חרדים כדי לתרגל נשימות, זה הזמן לגשת שוב למרחב השקט בבית, כי שקט חיצוני יוצר שקט פנימי.
  5. תרגילי דמיון- כשאתם חשים ברגש עז, לחצו על כפתור דמיוני שעוזר לכם לעלות ולרחף" מעל המקרה ולהתבונן עליו מגבוה, זה יסייע לכם להתמודד עם  הרגש
  6. הכנה למעברים– נבקש שיכינו אותנו מראש לשינוי בשגרת היום , למשל: ביקור במקום חדש, אורח שמגיע לכיתה ועוד. זה יעזור לך התכונן לסיטואציה.
  7. נהלו אירועים  שליליים בעזרת יומן אפר"ת- אירוע- פירוש- רגש- תגובה.  בעזרת כלי זה תלמדו להגמיש את המחשבה ותלמדו לפתוח ולחפש  אפשרויות של פירושים שונים לסיטואציה שהתרחשה. נקודת מבט נוספת של אותה סיטואציה, או פרשנות שונה לסיטואציה יכולה להוביל לרגש שונה ומווסת יותר.
  8. הכינו "אווירון" ושגרו מחשבה מטרידה– התמודדו עם מחשבה מציקה- למשל אני אכשל בבחינה ,בעזרת רישומה על נייר, הכנת "אווירון" ולבסוף שגרו את האווירון והיפרדו מהמחשבה המציקה.
  9. שחררו מחשבות שליליות שיצרתן– הן לא בהכרח נכונות, המיסו את המחשבות בעזרת ממיס דמיוני. למשל אם אני חושב ש"אני לא מוצלח" אמיס את ההדבקה  בהוספת משפט: "יש לי מחשבה שאני לא מוצלח" , בעצם זו רק מחשבה… וכעת, נסו ליצור מחשבה חיובית: "אני מוצלח..  אני כשרוני ב… "
  10. אני מנהל את הרגשות! הרגשות לא מנהלות אותי– למדו לנהל את רגשותיכם כדי להתמודד טוב יותר במצבים מורכבים בבית ספר, בבית או עם חברים. נסו לבדוק מה עוזר לך להתמודד עם רגש עז למשל: כעס, חרדה, געגוע? לקיחת מרחק, הליכה, ריצה, מקלחת מהירה ( אם אני בבית), מוסיקה אהובה ועוד.
  11. התמודדו עם תסכול. החיים מזמנים לנו סיטואציות נעימות ומהנות. אך, לעיתים קרובות, אנו חווים סיטואציות מתסכלות, לעיתים זה קורה כי ההורה לא מסכים לתת לך את מה שרציתם וביקשתם. כשאתם  מבקשים משהו מההורים, אתם צריכים לקחת  בחשבון שיענו לכם תשובה שלילית.  בחיים, אתם תאלצו לשמוע  הרבה פעמים "לא".  זו תשובה הורית מקובלת ועליכם לקבל זאת.
  12. מה מרגיע אותי? יש אפשרויות רבות להירגע ע"י אומנויות: האזנה למוסיקה, ציור, צפייה בסרט, משחק עם חבר, יציאה לגינה להתאוורר, הליכה ועוד. אז מה מרגיע אותי בשעת כעס או חרדה? נסה לשים לב ולהשתמש במה שמרגיע אותך. ( כמובן בהסכמת ההורים).
דילוג לתוכן