מדריך להורים

כתבה: דפנה ורם

כיצד לסייע לילדי לווסת רגשות?  ארגז כלים. לילד שלך יש קושי לווסת רגשות ולנהל אותם.
אתה יכול לעזור לו/לה לווסת רגשות על ידי התמקדות ב 12 הכלים הבאים:

  1. היו מודעים לרגשות של ילדך וגם לרגשות שלכם: כיצד ילדך מרגשי כעת כועס? מפחד? עצוב? נעלב ? וכיצד את כהורה מרגיש לנוכח הפגנת הרגשות של ילדך? האם הכעס שלו גורם לך תחושת זעם? האם הפחד של ילדך גורם לך לחרדה?
  2. בדקו אם לילד יש קושי בוויסות חושי? ספקו לילדים את הצורך החושי כדי לסייע לו לווסת את רגשותיו.
  3. מודלינג- ילדים לומדים מהתנהגות ופחות לומדים ממסרים של "עשה" ו"אל תעשה", לכן אין צורך להגיד "אל תכעס", תנסה במקום זאת להפגין מסר מרגיע שעוד מעט הכל יירגע.
  4. נוירוני מראה- הילד שלך קולט רגשות ברמה עצבית, רגע לפני שהוא מחייך בתגובה אליך עובר נוירון ש"מדביק" אותו בחיוך, לכן הקפד לחייך אל ילדך והמעט בשידור דאגה.
  5. תנו לגיטימציה לרגשות- מותר לכעוס, להיות עצוב, לפחד. אפשרו לילדכם להרגיש ועודדו אותם להתגבר .
  6. שיקוף- תיווך עם שעון – כשילדך מתקשה לווסת רגשות, תוכל לשקף לו בשעון הרגשות ובהמשך להשתמש במילים: "אתה כועס עכשיו. עוד מעט נירגע".
  7. לא להיכנס למערבולת– נסו לתפוס מרחק מהסיטואציה , כמו שנדאג להיזהר ולא להשתמש במערבולת.
  8. התייחס לרגש של הילד ופחות להתנהגות שלו- למשל כשילד בהתפרצות זעם התייחס לכעס שלו.
  1. היו מיכל – למיכל יש יכולת להכיל, לקבל לתוכו גם דברים שפחות מתאימים לנו אך גם למיכל יש גבול ואם נעמיס עליו הוא יתפרק או ייקרע. זכרו שגבולות בונות ביטחון לילד ועוזרות לו להתמודד בחיים. תפקיד ההורים לספק את הצרכים לילד בינקותו במלואם ובהדרגה, להתחיל לתת לילד לשאת תסכול. זכרו, ההורה צריך להיות טוב  דיו  (ויניקוט) ולא מושלם.
  2. צרו מרחב שקט בבית- פינה רגועה, ללא הרבה גירויים. אפשר לשים בה פוף, כריות . זו פינה שאפשר לשבת ולתרגל בה נשימות ובשעת כעס לבוא ולהירגע.  זהו מרחב רגיעה ולא ענישה.
  3. 11. מה מרגיע את ילדי- צפה בילדך ושים לב מה מרגיע אותו. כל ילד נרגע בעזרת גירוי אחר: יש ילדים שנרגעים מחיבוק. נוכל לבקש את רשותם: "חיבוק יעזור לך להירגע? אתה צריך חיבוק"? יש ילדים שחיבוק עשוי להרגיע אותם. יש ילדים שצריך להסיח את דעתם ויש ילדים שזקוקים למוסיקה או לציור כדי להירגע. שימו לב מה מרגיע את ילדיכם ושוחחו איתו בשעת רוגע? שוחחו על אפשרות של הרגשת כעס או חרדה מה יעזור לו להירגע?
  4. 12. פנייה לעזרה מקצועית- אם ילדך מפגין רגשות עזים ומתקשה לווסתם, כדאי לפנות לעזרה מקצועית: לפסיכולוג או לתרפיסט באומנויות (תרפיה במוסיקה, תרפיה באומנות, תרפיה בדרמה , תרפיה בתנועה ועוד).
דילוג לתוכן